Manuele therapie

Wanneer u klachten heeft aan het bewegings-apparaat die worden veroorzaakt door een functiestoornis in een gewricht kan manuele therapie hierbij uitkomst bieden.
Manuele therapie is een erkend specialisme binnen de algemene fysiotherapie. De manueel therapeut heeft na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie gevolgd. Hij is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten van de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds houding en bewegingen verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Een van deze technieken zijn manipulaties. In de volksmond beter bekend als 'kraken'. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • heupklachten

 

Verwijzing en vergoeding

U kunt direct contact opnemen met uw fysiotherapeut. Een verwijzing van de huisarts is niet noodzakelijk. Echter voor aandoeningen die in aanmerking komen voor langdurige behandeling is wel een verwijzing nodig. Alle verzekeraars hebben aanvullende pakketten waarin fysiotherapie is opgenomen. Er zijn echter grote verschillen per verzekeraar over het aantal behandelingen per jaar. Informeer altijd zelf bij uw verzekeraar.


Meer informatie over fysiotherapie:
www.defysiotherapeut.com